Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα δράσης του νέου προεδρείου του Σωματείου για την επόμενη διετία, θα θέλαμε να σταθούμε στα ακόλουθα σημεία, που είτε χρήζουν διευκρινίσεων είτε τεχνηέντως απέχουν από την πραγματικότητα (πάγια τακτική για 2 παρατάξεις που αρκούνται σε πομπώδεις εκφράσεις προς φθηνό εντυπωσιασμό και άγρα ψήφων, οι οποίες όμως ποτέ δε συμφωνούν με τα πεπραγμένα τους):
Μεγαλύτερο Σωματείο με εγγραφή και των συμβασιούχων: Συμφωνούμε απόλυτα, θα το πράξετε; Ή θα είναι άλλη μία δέσμευση που δε θα λάβει σάρκα και οστά, όπως το αναλογικό-αντιπροσωπευτικό προεδρείο; Πως σκοπεύετε να συγκεντρώσετε στη Συνέλευση το 50%+1 που χρειάζεται για αναθεώρηση του καταστατικού όταν ΑΡΝΕΙΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΨΗΦΟΥΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ;
Κατάργηση οργανικών θέσεων Νοσηλευτικού προσωπικού: Καταργήθηκαν οργανικές θέσεις άνευ αντικατάστασης; Όχι, μετατρέπονται κενές οργανικές ΔΕ-ΥΕ σε ΠΕ-ΤΕ Νοσηλευτών και να απορροφηθούν εργαζόμενοι με μελλοντικές προκηρύξεις. ΔΕ Θ’ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕ ΚΑΙ ΥΕ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, όπως τεχνηέντως κυκλοφορείτε σα φήμη για να σπείρετε τον πανικό. Ακόμα και τα μυθεύματα που κατασκευάζετε πρέπει να έχουν ένα όριο…
Να προσδιορισθεί ένα ελάχιστος αριθμός εργαζομένων ανά ειδικότητα: Πάγια διεκδίκησή μας είναι η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων. Σε τι εξυπηρετεί ο προσδιορισμός ελάχιστου αριθμού εργαζομένων; Υπήρξε κάποια μεταβολή και πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις;
Μέτρα προστασίας και ανακούφισης των εργαζομένων σε κλινικές και ΜΕΘ Covid: Αναφέρετε πως εφαρμόζονται σε αρκετά Νοσοκομεία της χώρας. Σε ποια νοσοκομεία; Προς τι η αόριστη αναφορά; Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Δεν πρέπει να τα ξέρουμε προκειμένου να επιδιώξουμε να υιοθετηθούν και στο νοσοκομείο μας;
Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη Νοσηλευτική και πρόσβαση με προϋποθέσεις τόσο των ΤΕ όσο και των ΔΕ Νοσηλευτών: Αφενός, προς τι ο διαχωρισμός των νοσηλευτών από τις λοιπές ειδικότητες; Το υπόλοιπο προσωπικό δεν είναι άξιο λόγου; Πρόκειται για ένα πρόβλημα που τους αφορά όλους, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Αφετέρου, το άρθρο 43 του νόμου 4763/2020 αναφέρεται στη δυνατότητα εισαγωγής όλων των αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ με κατατακτήριες. Χρήζει διεκδίκησης η αναβάθμιση των πτυχίων ΤΕΙ σε ΑΕΙ με ευνοϊκότερους όρους για όλες τις ειδικότητες (π.χ. με επιτυχείς εξετάσεις σε μικρό αριθμό μαθημάτων), γιατί οι ήδη κατέχοντες πτυχίο ΤΕΙ μπορούν μόνο μέσω κατατακτηρίων να φοιτήσουν στο ΑΕΙ (πρώην ΤΕΙ από το οποίο αποφοίτησαν) και να επαναλάβουν σχεδόν όλα τα μαθήματα για να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο.
Ύπαρξη Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας: Έχει προκηρυχθεί ήδη διαγωνισμός από το Νοσοκομείο.
Έκδοση κανονισμών λειτουργίας των τμημάτων: Δεν υφίστανται; Άνευ πλαισίου λειτουργούν τα τμήματα του νοσοκομείου μας; Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που εφαρμόζεται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας;
Συγκέντρωση ανά τμήμα, κλάδο, ειδικότητα για καταγραφή και επίλυση προβλημάτων: Εξαιρετική πρόταση. Πώς ακριβώς μπορεί να υλοποιηθεί; Απώτερος σκοπός είναι η επίλυση των προβλημάτων ή η δημιουργία εντυπώσεων προς άγρα ψήφων.
Επιστημονικά δεδομένα: Γίνεται επίκληση αυτών προκειμένου να αναθεωρήσει τη στάση της η κυβέρνηση για την αναστολή των συναδέλφων και χρησιμοποιείται το οξύμωρο επιχείρημα πως εφόσον νοσούντες (εμβολιασμένοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους) υγειονομικοί επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από 5 ημέρες, ποιος ο λόγος ένας υγιής ανεμβολίαστος υγειονομικός με συνεχή προληπτικό έλεγχο να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του;
Τη συγκεκριμένη συλλογιστική ανέλυσε περαιτέρω σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο νέος Πρόεδρος του Σωματείου θέτοντας επί λέξει το εξής δίλημμα: «Τι προτιμούμε; Έναν εμβολιασμένο που νοσεί και μεταδίδει ή έναν υγιή (ανεμβολίαστο) που θα έχει τον καθημερινό προληπτικό έλεγχο και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του;» Σε άλλη συνέντευξή του, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας ένα περίεργο και ασαφή συσχετισμό των 100 και πλέον θανάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ με τον αριθμό των νοσούντων συναδέλφων και όσων βρίσκονται σε αναστολή.
Εξαρχής ήμασταν ξεκάθαροι για τις θέσεις μας και ουδέποτε αποκλίναμε από αυτές ανεξαρτήτως κόστους. Ουδέποτε υιοθετήσαμε ρητορική η οποία ήταν αμφιλεγόμενη ή ερχόταν σε αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα. Π.χ. στην Πορτογαλία (ίδιος πληθυσμός με την Ελλάδα), όπου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού ξεπέρασε το 93%, νοσηλεύονται στις ΜΕΘ covid 243 άτομα με 40 θανάτους ημερησίως, όταν στην Ελλάδα με 70% εμβολιασμού νοσηλεύονται 516 διασωληνωμένοι ασθενείς με περίπου 100 θανάτους καθημερινά.
Είναι άτοπο να κάνουμε επίκληση επιστημονικών δεδομένων για την άρση της αναστολής των συναδέλφων, όταν το κύριο επιχείρημα για την επιστροφή τους με καθημερινό προληπτικό έλεγχο είναι τα κενά που δημιουργήθηκαν στο ΕΣΥ, τα οποία καλύφθηκαν πλημμελώς παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου. Είναι εξωφρενικό να τίθεται θέμα προτίμησης μεταξύ «εμβολιασμένων νοσούντων» και «υγιών ανεμβολίαστων». Πρόκειται για ένα ψευδοδίλλημα εξ ορισμού καθώς ο υγειονομικός οφείλει να καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια ώστε να μη νοσήσει ο ίδιος και όσοι συναναστρέφεται (συνάδελφοι, ασθενείς). Σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα (εξαιρουμένης μιας ισχνής αιρετικής μειοψηφίας), ο ιδανικός τρόπος προστασίας αυτή τη στιγμή θεωρείται ο εμβολιασμός με 3 δόσεις και αποδεδειγμένα υπερέχει της φυσικής ανοσίας χωρίς εμβόλιο.
Σε σχέση με το πολυπαιγμένο ψευδοδίλημμα, που υιοθετεί και ο Πρόεδρος, δημιουργούνται αβίαστα τα εξής ερωτήματα: Ο εμβολιασμένος, αφού νοσήσει, δε θεωρείται πλέον υγιής; Ο υγιής ανεμβολίαστος δε θα νοσήσει; Ο καθημερινός έλεγχος είναι μέσο πρόληψης και απόκτησης ποσοστού ανοσίας και σημαντικής μείωσης της πιθανότητας νοσηλείας όπως το εμβόλιο ή μέσο διάγνωσης; Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να υποκαταστήσει την πρόληψη; Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και τα καθημερινά τεστς δεν αποτελούν ασφαλής εγγύηση μη μετάδοσης. Άπειρες είναι οι ιστορίες όπου τα τεστς θετικοποιήθηκαν ακόμα και μέρες μετά την έναρξη συμπτωμάτων.
Έχουμε αρκετές και αρκετά επανδρωμένες ΜΕΘ; Ξεκάθαρα ΟΧΙ. Αλλά αν βασιστούμε μόνο στην τελευταία αυτή γραμμή άμυνας, δεν θα καταφέρουμε ΠΟΤΕ να έχουμε αρκετές. Πάντως, είναι λυπηρό μηδενιστικά επιχειρήματα και αιρετικές απόψεις ν’ αναπαράγονται από έναν πτυχιούχο επαγγελματία Υγείας.
Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται και προφορικά και γραπτά για επιστημονικά δεδομένα, πέραν του γεγονότος πως το ανεμβολίαστο 30% του γενικού πληθυσμού καταλαμβάνει σταθερά τουλάχιστον το 70%-75% των κλινών covid και πως π.χ. η Κρήτη με εμβολιασμό που ξεπερνά το 90% στους άνω των 65 έχει τους μισούς θανάτους από άλλες περιοχές της Ελλάδας, παραθέτουμε μια δημοσίευση του καθηγητή κυρίου Θεόδωρου Λύτρα με σημείο αναφοράς την Ελλάδα για τα έτη 2020 και 2021. Βάσει αυτής, πέραν της υψηλής απόδοσης των εμβολίων εναντία στη διασωλήνωση και το θάνατο (πάνω από 90%), προκύπτουν τα εξής συγκλονιστικά δεδομένα:
- Με τον εμβολιασμό αποτράπηκαν 19.691 θάνατοι από covid.
- Ο απόλυτος αριθμός των θανάτων για το χρονικό διάστημα της έρευνας ήταν 12272 ανεμβολίαστοι έναντι 2583 εμβολιασμένων.
- Η τροποποιημένη με ηλικία συχνότητα θανάτων ήταν 141,52 ανά 100.000 πληθυσμού στους ανεμβολίαστους, όταν η συχνότητα με 1 δόση εμβολιασμού ήταν 8,43 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, με 2 δόσεις 21 ανά 100.000 πληθυσμού και με 3 δόσεις 0,6 ανά 100.000 πληθυσμού.
Αναλυτικά η δημοσίευση με νούμερα που δεν χωρούν αμφισβήτησης και αντικατοπτρίζουν πλήρως στην ελληνική πραγματικότητα, μετά από 2 χρόνια πανδημίας:
Εν κατακλείδι, σας προτρέπουμε να είστε πιο προσεκτικοί στις δημόσιες διατυπώσεις σας για να μη δημιουργούνται λανθάνουσες εντυπώσεις. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να βαδίσουν στα χνάρια του προηγούμενου Προεδρείου…
Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων
Γ.Ν.Π. «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου