Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Α.Κ.Ε.: Όχι σε κινητοποιήσεις που αποβλέπουν σε ιδιοτελές συνδικαλιστικό όφελος


Σε περιόδους πρωτόγνωρων καταστάσεων, ως συνδικαλιστές οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένοι και να μην προκαλούμε το κοινό αίσθημα.

Μετά τον άδικο χαμό μιας ανθρώπινης ζωής, την παραπομπή μιας συναδέλφου σε Πειθαρχικό, την διακοπή της σύμβασης μιας άλλης συναδέλφου, τη διενέργεια ΕΔΕ, την παραίτηση του Διοικητή και τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά λεκτικών επιθέσεων στο προσωπικό του Νοσοκομείου μας, ως Α.Κ.Ε. είχαμε απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητας και της κρισιμότητας της συγκεκριμένης συγκυρίας.

Ενώ υπήρξαν αιτήματα συναδέλφων να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις προς συμπαράσταση στις 2 συναδέλφους και τον Διοικητή, κρίναμε πως θα έπρεπε να τηρήσουμε στάση αναμονής λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε εντός και εκτός Νοσοκομείου. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία μας θα μπορούσε να παρεξηγηθεί και να στοχοποιηθεί συλλήβδην το προσωπικό μας εκ νέου.

Τη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας μας σε περιόδους κρίσης προφανώς δε συμμερίζονται οι υπόλοιπες παρατάξεις του Σωματείου μας και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ο τελευταίος, αφού όργωσε τα ΜΜΕ, «δίκασε» και το Νοσοκομείο μας και τη συνάδελφο, πριν καν ξεκινήσει η ΕΔΕ, μεταφέροντας ακόμα και περιστατικά τα οποία εκ των υστέρων προέκυψαν πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όσο για τις υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Σωματείου, αναμάσησαν για κάποιο διάστημα δηλώσεις τους για την παρουσία γιατρού στα Επείγοντα τις ημέρες μη εφημερίας και ακολούθως πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες στο ζήτημα για το οποίο κόπτονται: τις μετακινήσεις προϊσταμένων. Έσπευσαν να συνεδριάσουν εν τη απουσία μας είτε λόγω νοσήσεων είτε λόγω αδειών, αν και δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πάρουμε θέση όσο διενεργείται η σχετική ΕΔΕ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης που αποφάσισαν, εν μέσω κύματος νόσησης μελών του ΔΣ και όχι μόνο από covid, θεώρησαν σώφρον να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και να συγχρωτιστούν έξω από το γραφείο της Διοίκησης στο Ταχύρυθμο. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, οι παριστάμενοι εξέφρασαν ανοιχτά την επιθυμία τους να προχωρήσουν σε κατάληψη, αν δεν ανακληθούν οι μετακινήσεις προϊσταμένων από τον Αναπληρωτή Διοικητή.

Πάγια θέση μας ήταν ανέκαθεν η ενεργοποίηση των Συμβουλίων Κρίσης για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, θέση που υποστήριξε και η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ ενώπιον του ίδιου του Υπουργού Υγείας. Εφόσον τα Συμβούλια δεν υφίστανται, αποτελεί νόμιμο δικαίωμα κάθε Διοίκησης να προχωρήσει σε προσωρινή ανάθεση καθηκόντων σε προϊσταμένους, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, διαφωνούμε κάθετα με ενδεχόμενη κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών σε μια μεταβατική περίοδο για τη διοίκηση του Νοσοκομείου, με κίνδυνο μάλιστα να βρεθούμε απολογούμενοι ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, όπως συνέβη σε παλαιότερη σχετική κινητοποίηση. Μια κατάληψη, που θα δημιουργήσει και συνθήκες συγχρωτισμού, ευνοώντας τη νόσηση ακόμα περισσοτέρων συναδέλφων.

Ταυτόχρονα, πρωταρχικό μέλημα μας αποτελεί η επίδειξη του απαιτούμενου σεβασμού στο πρόσφατο γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, από τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται η διεξαγωγή της ΕΔΕ. Σε καμία περίπτωση δε θα μπούμε στη διαδικασία να κατηγορηθούμε πως με τη διενέργεια κινητοποιήσεων προτάσσουμε «το ιδιοτελές συνδικαλιστικό μας όφελος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του νομικού συμβούλου της οικογενείας του αποθανόντα, επ’ αφορμή δηλώσεων και τοποθετήσεων συναδέλφων συνδικαλιστών.


Ανεξάρτητη  Κίνηση  Εργαζομένων

Γ.Ν.Π. «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου